Egypt: Mursí poslal Izraelu prvé verejné posolstvo a žiadal stabilitu

31.07.2012 Celý región

Jeruzalem 31. júla (TASR) - Egyptský prezident Muhammad Mursí poslal dnes posolstvo svojmu izraelskému kolegovi pred mesiacom prevzal egyptský najvyšší úrad. Šimonovi Peresovi, v ktorom vyjadril nádej, že sa mierový proces znovu rozhýbe.

List, zverejnený úradom izraelského prezidenta Peresa, je prvou verejnou komunikáciou medzi oboma krajinami odvtedy, ako Mursí

"Využívam túto príležitosť, aby som znovu vyjadril, že sa teším na našu spoločnú prácu pri obnovení mierového procesu na Blízkom východe. Vďaka nemu dosiahneme bezpečnosť a stabilitu pre všetkých ľudí žijúcich v tejto oblasti, vrátane izraelského ľudu," napísal Mursí v posolstve Peresovi.

Formálny list prichádza ako reakcia na jeden Peresov list, zaslaný pred mesiacom, v ktorom izraelský prezident blahoželal Mursímu k volebnému víťazstvu. Peres v ňom uviedol, že "Izrael aj Egypt pripisujú najväčšiu dôležitosť regionálnemu mieru a stabilite".

Peres v liste takisto vyjadril nádej, že "spolupráca s vami bude pokračovať na základe mierových dohôd, ktoré boli medzi nami podpísané".

Izraelský prezident poslal Mursímu aj druhý list. Zaželal v ňom veľa šťastia počas moslimského posvätného mesiaca ramadán.

Po úspechu Moslimského bratstva v egyptských prezidentských a parlamentných voľbách vyjadril Izrael obavy, že egyptská vláda sa bude snažiť zrušiť mierovú dohodu medzi oboma krajinami z roku 1979.

Zdroj: DPA
 

Vyberte región